Text de Soleriestruch
Castelló de Xàtiva > Onomàstica > El nom de la vila > Ni Castelló de Xàtiva...
 
Ni Castelló de Xàtiva...
Eduard Soler i Estruch
 anys 1980
Nota introductòria: El següent text és la transcripció d'una quartilla escrita a màquina i signada per Eduard Soler i Estruch. Ha estat àmpliament difosa a través de fotocòpies i no sé on es troba l'original.  [Francesc Xavier Martí]

Ni CASTELLÓ de XÀTIVA, ni CASTELLÓ de "San Felipe", ni CASTELLÓ de Carcaixén, ni tampoc l'anacrònic VILLANUEVA DE CASTELLÓN, que dir-li "Villanueva" a una vila que du penjats a l'esquena els segles que du el nostre CASTELLÓ!...

Pensem que si hi ha un CASTELLÓ a la comarca de LA PLANA; si tenim un CASTELLÓ DE RUGAT o de Les Gerres a la comarca de LA VALL D'ALBAIDA, per què no ha d'haver també un CASTELLÓ DE LA RIBERA?

LA RIBERA del Xúquer és una comarca de trellat i més valenciana que El Tribunal de les Aigües. Si CASTELLÓ és ficat en aquesta comarca, per què no dir-li CASTELLÓ DE LA RIBERA?
Creiem que són ganes de perdre el temps, discutir si li correspon o no aquest nom. Minvaràn, si li l'assignem, els prestigis assolits merescudament pel nostre CASTELLÓ al llarg dels segles?
Som del parer que és un nom que li va i lògicament li correspon, el de CASTELLÓ DE LA RIBERA. Ara bé, els encarregats d'acceptar-lo o rebutjar-lo, faran allò que estimen més convenient.

Nosaltres ens limitem a donar el nostre honrat parer...!
 
Signa: SOLERIESTRUCH

 

Actualitzada: dimecres, 30 / maig / 2007

© Copyright 2001 Francesc Xavier Martí Juan, All Rights Reserved 
Comments or Problems to
xamarju@eresmas.com